A Firefox hibáján keresztül rémisztgetik a Windows felhasználóit [PC WORLD]

Egy Firefox-hibát használnak a hackerek ahhoz, hogy meggyőzzék az embereket: deaktiválják a rendszerüket.

Az Ars Technica nemrég arról számolt be, hogy a hackerek a Firefox egyik hibáját kihasználva igyekeznek elhitetni az emberekkel, hogy hamarosan deaktiválják a rendszerüket.

A megjelenő üzenet szerint a Windows egyik rendszerleíró kulcsa illegális, mert az adott PC kalóz szoftvert használ, és vírusokat terjeszt az interneten. A szövegezés arra sürgeti az embereket, hogy keressék fel a Windows támogatói csoportját, majd egy hamis telefonszámot is mellékel.

Az átverésnek persze szokásos módon elég gyenge szintű a szövegezése nyelvtanilag, ráadásul a Microsoft sosem használna véletlenszerű weboldalakat, hogy kalózverziós Windowsok után kutasson. A figyelmeztetés ráadásul macOS-en is megjelenik. A pánikkeltés hatására ugyanakkor akadnak, akik fizetnek, csak, hogy ne zárolják a PC-jüket. 

A hiba miatt az üzenet egyébként használhatatlanná teszi magát a Firefoxot is, egy végtelen ciklussal. A haladóbb felhasználók egyből tudják majd, hogy baj van, de a kevésbé tapasztaltakat nagyobb eséllyel húzzák csőbe. A Mozilla időközben már dolgozik a javításon. 

A cikk eredetileg a PC World oldalon jelent meg