Szinte mindenki rosszul kezeli a jelszavait [INDEX.HU]

Egy új tanulmány szerint nagyjából senki sem tudja rendesen kezelni a jelszavait, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan az elvárható lenne a szakértők szerint. 

Szinte mindenki ugyanazt a jelszót használja a legfontosabb fiókjaihoz, legfeljebb a benne lévő számokat módosítja, vagy azon változtat, hogy melyik betű lesz nagy, és melyik marad kicsi. Az emberek globálisan ugyanazokat a típushibákat követik el, és a helyzet egyre rosszabb, mióta azt hallják, hogy minél hosszabb és minél bonyolultabb jelszavakat kell használni. 

A tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős része jól megtanulta, hogy nem szabad felírni sehova a jelszavát, 40 százalék nem is hagyatkozhat a memóriáján kívül semmire, de a szakemberek szerint ez sem jó irány. Ezt az is bizonyítja, hogy a megkérdezettek 78 százaléka felejtette el az elmúlt 90 napban a jelszavát, és valamilyen oldalon jelszóemlékeztetőt vagy új jelszót kellett igényelnie.

A MEGKÉRDEZETTEK 72 SZÁZALÉKA AZT MONDTA, HOGY ÚJRAHASZNÁLJA A JÓL MEGSZOKOTT JELSZAVÁT. A SZAKÉRTŐK SZERINT AZ EMBEREK 100 SZÁZALÉKÁNAK KELLENE ELFELEJTENIE EZT A SZOKÁST. 

Pedig a munkahelyi gépeken javul az arány, ott a megkérdezettek 51 százaléka állít be teljesen új jelszót, ha erre kéri a rendszergazda. A szakemberek szerint itt egyébként az is fontos lenne, hogy a személyes jelszavak és a munkahelyi jelszavak teljesen különbözőek legyenek

Forrás: Index.hu

Személyes hozzáfűzés: én személyszerint LastPasst használok. Van böngésző kiegészítője és mobilra is feltelepíthető, így csak egyetlen master jelszót kell megjegyezni. Nyilván megvan a veszélye, de jó esetben a master jelszót nem adod meg sehol máshol.