Elhunyt a fekete matematikusnő, aki elrepítette az embert a holdra [INDEX.hu]

Katherine Johnson A számolás joga (Hidden Figures) című film révén vált ismertté. A film azoknak a fekete matematikusnőknek állított emléket, akik a számítógépek térnyerése előtti korban végezték az űrutazáshoz elengedhetetlen felsőbb matematikai számításokat. Papíron, ceruzával.

Johnson 101 évet élt, és az ő szerepe volt a legnagyobb a filmben. “A NASA-nál sosem fogjuk elfelejteni bátorságát, és vezetői kvalitásait, illetve azokat a mérföldköveket, amelyek elérhetetlenek maradtak volna nélküle” – áll a Jim Bridenstine NASA-igazgató által kiadott közleményben.

1918-ban született Nyugat-Virginia isten háta mögötti részén, a matematikához való affinitása azonban már egészen kisgyermek-korában kiviláglott. Későbbi visszaemlékezéseiben arról számolt be, hogy mindent számolt, amit csak látott, az utcán megtett lépéseket, a templon ajtajához vezető lépcsőfokokat, a szennyes edényeket. 

Az egyike volt azon fekete diákoknak, akik a harmincas évek végén integrálttá váló nyugat-virginiai egyetemi oktatásban ösztöndíjat katak a Nyugat-virginiai Egyetemre. Itt került kapcsolatba azokkal a mérnökökkel, akik 1958-ban megalapították az űrhajózási kutatócsoprtot, amely 1958-ban NASA néven önálló hivatallá alakult. A korban az Egyesült Államok déli részén még

1962-ben John Glenn űrrepülése alatt kritikus fontosságú pályaszámításokat kellett elvégeznie, hogy elkerüljék a katasztrófát. Noha akkor már dolgoztak számítógépek is, Glenn csak azután volt hajlandó végrehajtani a pályakorrekciókat, miután Johnson kézzel ellenőrizte a számításokat. 

Az Apollo-program alatt a holdkomp és a Hold körül keringő parancsnoki egység biztonságos találkozásához szükséges számításokat végezte. A számolás joga őt és kolléganőit egyszeriben a világhírig röpítette. Valóságos popkulturális és feminista ikon, és a lányok természettudományos és mérnöki pályák felé való orientálásának legismertebb támogatója vált belőle. Figuráját legó és Barbie-figura is megörökítette.

Forrás: Index.hu