Mit adott nekünk eddig a COVID-19 koronavírus?

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Most valószínűleg sokan otthon vannak, vagy otthonról dolgoznak, mint ahogy azt teszem jó magam is, esetleg a frontvonalban kénytelenek dolgozni (mentősök, rendőrök, orvosok, ápolók, tűzoltók), vagy a kereskedelemben próbálják az ellátási láncot életben tartani. Sok országból jönnek nyugtalanító hírek, halottakról és fertőzöttekről, már-már posztapokaliptikus életképekről. Ilyenkor nagyon nehéz a jó dolgokat látni, de néha érdemes a pozitív oldalát is nézni a járványnak. Ebben a bejegyzésben, csak szösszenet szintjén összegyűjtöttem, hogy technikai és IT oldalról mit adott nekünk eddig a koronavírus járvány.

A home office forradalma

Hirtelen minden cég meg tudta oldani, hogy így vagy úgy, de a munkavállalók otthonról dolgozzanak. Nyilván valamelyest ront ez a hatékonyságon, hiszen könnyebb átmenni a szomszéd asztalhoz megkérdezni Elemért, hogy az adott metódus mit is csinál. De saját tapasztalatból tudom mondani, egyelőre nem sok negatív hatást érzek magamon. Ugyanúgy vannak gördülékenyebb, produktívabb napjaim, és vannak kevésbé. Kíváncsi vagyok, hogy az otthonról dolgozás mennyire lesz a későbbiekben is bevett foglalkoztatási forma. Talán látva az eredményeket, a munkáltatók is elgondolkoznak azon, hogy nem is olyan ördögtől való dolog ez a „homo fisz” emberfajta.

A távoktatás forradalma

Egyik pillanatról a másikra diákok tízezrei és tanárok ezrei voltak kénytelenek megtanulni és belerázódni a távoktatásba. Míg vannak olyan országok, ahol ez már bevett oktatási forma, idehaza eddig csak az önkéntes alapon történő távoktatás volt ismert. Nem tudni egyelőre, hogy mennyire hatékony a módszer, valószínűleg csak a járvány elvonulása után tudjuk meg. Ahogy azt sem tudjuk, hogy az ilyen gyorsan összerántott rendszer vajon mennyire fogja rányomni bélyegét a későbbi megítélésére. Egyelőre viszont, ha bizakodó szeretnék lenni, mindenképp előnye volt a járványnak, hogy felgyorsította a távoktatás és a digitális oktatás terjedését.

Gyorsfizetés és készpénzmentes fizetési módok előretörése

Eddig se volt hiány a különböző készpénzmentes fizetési eszközökből, de most lett csak igazán szükség rájuk. A vírus ugyanis meglehetősen sokáig életben marad a készpénzen, és bár a jegybankok minden országban próbálják fertőtleníteni a készleteket, mindig lesz annyi készpénz közkézben, hogy az segítse a vírus terjedését.

De ide tartozik az a hír is, hogy a Volán is bevezette a mobilappos jegyvásárlást. Így a buszvezetőknek nem kell a készpénzzel bajlódni. Erre máskor évek kellettek volna, most hetek alatt összehozták a rendszert. Bár hozzáteszem, ezt se sikerült teljesen felhasználóbarát módon megoldani, de azért szép teljesítmény ilyen rövid idő alatt ezzel a megoldással előállni.

Ingyen játékok / könyvek / oktatási anyagok

Rengeteg kiadó kedveskedett ingyen játékokkal, míg az Arcanum például 15 ezer könyvet tett ingyenesen elérhetővé bárki számára, míg az Udemy és hasonló platformok rengeteg, fizetős oktatási anyagot nyitott meg az emberek számára. 3D modellező könyvtárak tettek ingyen elérhetővé modelleket, kiteket. Szoftvercégek adtak ingyen vagy nagy kedvezménnyel szoftvercsomagokat. Valahol az információ egyfajta szabadabb áramlásának is tekinthetjük ezeket a lépéseket.

Létrejött a legnagyobb szuperszámítógép

A Folding@home projekt keretén belül, a mi számítógépünk is segíthet a vírus elleni küzdelemben, hiszen a számításigényes feladatokat egyszerűen kiszervezhetik a kutatók a programban résztvevő gépeknek. A hálózat mostanra 470 petaflopsnyi számítási kapacitással rendelkezik, amivel jelenleg gyorsabb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe összesen. Jó lenne, ha a jövőben sok hasonló projekt indulna a komolyabb, számításigényes feladatok megoldásához, így bárki érezheti úgy, hogy tényleg tesz valamit a világért. Valamint talán az is fontos lehet, hogy megnő a transzparencia a kutatásoknál, és ha egyre többen csatlakoznak ilyen programokhoz, talán csökkenhet az új hatóanyagokban kételkedők száma.

Kíváncsi vagyok, hogyan fog változni a világ a járvány elvonulása után, mert afelől kétségem sincs, hogy ez legalább olyan meghatározó esemény lesz, mint 9/11 volt. Maradjatok otthon, őrizzétek meg a nyugalmatokat, és tartsátok a kapcsolatot a szeretteitekkel, de tartsátok a távolságot mindenki mástól. 😉

Kitartást mindenkinek!


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!