Ezért ne fotózd le az irataidat!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Tony Abbott, Ausztrália egykori miniszterelnökének Instagram posztja kicsit többet árult el róla, mint azt kellene. Nem, nem egy fényes felületen megcsillanó péniszfotóról van szó, hanem erről az ominózus képről:

Tony Abbott ártalmatlannak tűnő fotója a beszállókártyájáról

Gyakori az utazók körében, hogy megosztják a beszállókártyájukról vagy egyéb jegyükről készült képet a közösségi oldalakon, Tony Abbott is így tett márciusban, amikor Sydney-ből utazott Tokyo-ba. Aztán persze nem egy embernek feltűnt, hogy nagyon sok adat van a beszállókártyán, amivel egyértelműen azonosítható a személy: járatszám, a poggyász-, és az utas adatai. Igazából tényleg semmi olyan, amire oda kellene figyelni. 😅

Hogyan sikerült ezt elérni?

Egy Alex nevezetű úriember fel is ment a Quantas Airline oldalára, beütötte a beszállókártyán lévő adatokat, így hozzáférhetett a foglalások kezeléséhez és a check-in adatokhoz is.

Ez már önmagában elég nagy baj lenne, de a történet itt nem ért véget. Alex ugyanis úgy döntött, hogy megnézi picit az oldal által generált forráskódot. Ehhez nagy hackertudás sem kell, hiszen bárki által elérhető ez a funkció a böngészőből: jobb egér klikk->Elem vizsgálata/Vizsgálat.

Amit ott látott, az egyrészt nevetséges, másrészt borzalmas.

Igen jól látható, hogy a forráskódból kiolvasható az illető születési dátuma, az útlevél száma és annak lejárati dátuma, de ha lennének telefonszámok is, akkor azok is láthatóvá vállnának.

Alex természetesen értesítette mind a Quantas-t, mind Tony Abbott-ot emailben. Előbbi 5 hónappal az eset után, augusztusban javította is a hibát, utóbbi szinte azonnal törölte a fotóját az Instagram-ról. Bár tudjuk, hogy hiába törölte, a fájl még ott maradhatott a szerveren.

Az utazásra készülők gyakran kiposztolják a jegyeikről/beszállókártyájukról a fotókat az izgatottság miatt. Pedig ilyenkor érdemes lenne egy lépéssel hátrébbállni önmagunktól és megvizsgálni a helyzetet, hogy mit nyerünk és mit veszítünk ezzel a megosztással. Tegyük fel a kérdést magunknak: tényleg annyira fontos napokkal/órákkal az utazás előtt kirakni a képet a jegyről? Főleg ha a nagy izgalomból még véletlenül teljesen leolvashatók is lesznek az adatok róla.

Nagyobb követőbázissal rendelkező felhasználók esetén komolyan el kell gondolkodni azon a lehetőségen, hogy csak az utazás után napokkal rakják ki a fotókat/videókat. Az utazásról hazaérve szelektálhatunk a képek között, kicsit racionálisabban higadtabban tudjuk átgondolni, hogy mit is szeretnénk megosztani követőinkkel.

Használjuk picit tudatosabban a közösségi médiás felületeinket!

Forrás: Hackread.com


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!