Túl jól sikerültek a Chromium Alapú Böngészők, bekeményít a Google

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

A Google még januárban jelentette be, hogy 2021. március 15-től korlátozza a Chromium engine alapú böngészők API hozzáférését, így sok plugin, alkalmazás és feature csak a Google Chrome-ban lesz elérhető.

A változtatás olyan harmadikféltől származó böngészőket érint, amelyekbe a fejlesztők, a Google Chrome-ban is megtalálható funkciókat implementáltak, pl a Chrome sync és a Hívásindítás.

A Google bejelentése alapján a változtatás érinti majd többek között Chrome Translate Element, Chrome Spelling API és Contacts API működését is. Alapesetben a Chromium engine-nel ezek nem érkeznek meg, viszont a fejlesztők bele tudják fejleszteni saját böngészőjükbe. Valószínűleg ezt elégelte meg a Google, és ezért adott durván két hónapot a készítőknek, hogy tüntessék el a Chrome specifikus funkciókat a forráskódból.

A végfelhasználók is minden bizonnyal észre fogják venni a változást, hiszen sok szinkronizálás, és kényelmi funkció fog kikerülni böngészőjükből.

A Google Chrome piaci részesedése persze még így is borzasztóan nagy, a különböző mérések 63-75% közé teszik, viszont mindenképp intő jel lehetett a Google számára is, hogy a Chromium alapú böngészők (Edge, Brave, Opera) elkezdtek szépen feljönni. Valószínűleg ezt a trendet szeretné megtörni picit a Google. Hiszen, ha bizonyos kényelmi funkciók csak a Chrome böngészőből lesznek elérhetők, elképzelhető, hogy egyes felhasználók inkább visszaállnak az alternatívákról a Chrome-ra.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!