Techóriások meglepő első terméke

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Ha ma bárkit megkérnénk rá, hogy mondjon egy terméket a bejegyzésben felsorolt cégektől, akkor biztos, hogy valamilyen szórakoztató elektronikai eszközt vagy szolgáltatást neveznének meg tőlük. Azonban nem ezek voltak a cégek első termékeik, jellemzően ma már nem is azon a területen ténykednek, ahol anno pályafutásukat kezdték.

Nokia

Az 1990-es években a Nokia telefonok óriási népszerűségre tettek szert, főleg a 3320-as telefonja, amivel kapcsolatban a legtöbb akkor élt embernek van valamilyen tapasztalata. Én például imádtam a Snake-t és a Space Impact-et játszani, apám legnagyobb “örömére”. Bár az akkumulátor tényleg sokat bírt, azért a több órányi játék hamar leszívta az aksit.

A mai Nokia telefonok már rég nem olyanok, mint elődjeink, de ebbe ne is menjünk bele. Viszont talán kevesen találnák ki, hogy mi is volt a cég első slágerterméke. A Nokia-t 1865-ben alapította Fredrik Idestam, aki ekkor még papírgyárat üzemeltetett, és első termékük a toalett papír volt.

Samsung

Samsung első üzlete
A Samsung első üzlete, ekkor még nem beszélhetünk Experience Store-ról 😀

Ma már szinte minden háztartásban található valamilyen Samsung elektronikai termék, legyen az okostelefon, televízió, monitor, szinte minden szférában van terméke a dél-koreai márkának. Ám ez nem mindig volt így.

1938-ban Lee Byung-Chull üzletember, a dél-koreai Daegu városában megnyitotta első üzletét, ahol szárított halakkal, fűszerekkel, zöldséggel és gyümölcsökkel kereskedett.

Ekkor a Samsung-nak úgy kb 40 alkalmazottja volt. Igazán nagy lökést számukra a koreai háború kitörése adott, akkor döntöttek amellett, hogy szélesítik a termékpalettájukat.

A döntés jónak bizonyult, a Samsung ma az egyik legnagyobb cég a világon. Jelenleg 287 439 munkavállaló dolgozik a Samsung-nál.

Sony

Sony rizsfőző

Ibuka Masaru, a Sony alapítójának első terméke egy nagyon egyszerű célt szolgált. Segíteni szeretett volna kollégáinak a hegyekben álló, ajándékba kapott rizst minél gyorsabban feldolgozni és ehető étellé alakítani.

Bármilyen furcsa is, a Sony legelső terméke egy rizsfőző volt 1946-ban. A szerkezetet igazán nem kell túl gondolni: egy fűtőszál volt belerakva a fából készült tárolóedénybe.

Ha azt hinnénk, hogy Sony rizsfőző óriási siker termék lett, akkor nagyobbat nem is tévedhetnénk: valójában borzalmas termék volt, sőt a cég első nagy kudarcaként került be a cégtörténelembe. A rizsfőző nem volt képes konzisztens minőségben megfőzni a rizst. Hol túlfőtt, máskor nem főtt meg rendesen, de olyan is volt, hogy az alja szétfőtt és a tetejét még főzni kellett volna.

A Sony első terméke azóta egy üvegvitrinben van kiállítva, folyamatosan arra emlékeztetve, hogy tanulni kell a hibákból és tovább kell fejlődni általuk.

A Sony tavalyi, 2021-es profitja 9.16 milliárd dollár (~ 3 382 348 320 000Ft) volt.

Nintendo

Az 1889-ben Yamauchi Fusajiro által alapított Nintendo, ma az egyik legnagyobb szórakoztató ipari vállalat, amely számtalan, világszerte ismert címet tudhat magáénak. A kezdetekben azonban kézzel készített Hanafuda kártyákat árultak a boltjukban.

A Hanafuda jelentése “Virág kártya”, utalva a kártyák hátoldalán látható virágmintás díszítésre. A Hanafuda kártyákat sokféle japán kártyajátékhoz lehet felhasználni, és igen népszerűek voltak a szigetországban.

A Nintendo 2015-ben meg is jelentetett egy Super Mario, Zelda, Splatoon tematikájú Hanafuda kártyacsomagot, ezzel visszautalva eredetükre.

Netflix

Ma már megkerülhetetlen a streaming szolgáltatók piacán a Netflix. Az általuk fejlesztett platformot, több millión használják és rengeteg időt töltünk filmek, sorozatok nézésével rajta.

Azonban a kezdetek kezdetén, 1997-ben még nem a streaming platform volt a vállalat fő terméke. DVD kölcsönzőként kezdték, és futárokkal szállíttatták ki a kikölcsönzött lemezeket.

2010-ben törtek be a nemzetközi piacra streaming-szolgáltatásukkal, amikor megjelentek Kanadában, majd Latin-Amerikában és a Karib-térségben. 2012-ben a Lilyhammer című sorozat jelentette a saját sorozatok, filmek készítésének kezdetét. Azóta számtalan „Saját gyártású Netflix-tartalom” készült.

Wiki

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!