Népszerű IKEA-s szék sötétíti el a monitorokat

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Egy programozó értetlenül állt az előtt, amikor az irodai széke elkezdte a 4K-s monitorát megzavarni. Ezután más emberek is panaszkodtak ugyanerre a problémára.

A számítógép előtt végzett munkához szükséges eszközök között meglehetősen kevés az olyan tárgy, amit ne kellene valamilyen áramforráshoz csatlakoztatni. Az egyik ilyen eszköz az irodai forgószék, amely általában szövetből/habból/bőrből készült ülő alkalmatosság, és legtöbbször gázzal működő emelőszerkezettel is ellátják.

Így hát elképzelhetjük azt a zavart arckifejezést az emberek arcán, amikor rádöbbentek: a 4K-s monitoruk villogásáért “valahogy”, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a forgószékük a felelős.

Az Interneten széleskörű diskurzus akkor alakult ki, mikor a GNOME nyílt forráskódú projekten dolgozó, Felix Häcker a Mastodon, a jelenleg elég népszerű Twitter-klónon osztotta meg történetét. Elmondása szerint egy IKEA-ban is kapható, MARKUS nevezetű, magas háttámlás székkel akadt némi problémája, amely elég népszerű termék a svéd bútorgyártónál.

Häcker a villogó 4K-s monitorhoz természetesen úgy viszonyult, mint ahogy normálisan szoktak az emberek: elkezdte felderíteni az okát. Először arra gondolt, hogy az egymás közelében futó vezetékek zavarhatják egymást, de hiába rendezgette át a kábeldzsungelt, sehogy nem akart javulni a helyzet.

Már arra is gondolt, hogy valahogy a szék görgőibe akad bele valami vezeték, és az okozhatja a hibát, ekkor cserélte le a MARKUS széket egy másik modellre. Ekkor a monitor villogás megszűnt.

Természetesen az volt az első reakciója, hogy “Áh, ilyen nincs. Senki se hinné el nekem, hogy a székem miatt villogott a monitorom.

Miután megosztotta történetét kiderült, hogy másokkal is ugyanez a helyzet. Sőt, nem sokkal azelőtt, hogy az eredeti angol cikket olvastam volna, láttam egy Tiktok videót is. Ezen az látszik, ahogy a streamer hölgy kameraképe elmegy egy pillanatra, amikor felállt a székéből.

@2sofix nem tudom, mi történt. #twitch#magyartwitch#streamerlány#magyarstreamer#streamergirl#twitchstreamer#puzzlestreamer#twitchpartner#kirakóslány#kirakóslányatiktokról#vicc#vicces♬ eredeti hang – Zsófi

A rejtély kulcsa: elektrosztatikus kisülés

Tulajdonképpen a Häcker bejegyzéséhez hozzászóló egyik kommentelő oldotta meg a rejtélyt. Ő ugyanis elárulta, hogy rézvezetéket kellett a székhez kötnie, hogy ezzel lényegében földelje azt.

Tulajdonképpen az történt, hogy bizonyos körülmények között a székről felálló ember feltöltődött. Majd az elektromos kisülés a számítógépes alkatrészeken keresztül földelődött.

Häcker esetén laminált padló borította a szobát, padlóvédő fólia volt a szék alatt, és alumínium lábakon álló fa asztalon dolgozott. Ahogy felállt a szék és ő is elektromosan feltöltődött. Majd az így összegyűjt elektromosság a számítógépes alkatrészeken és vezetékek keresztül vezetődött el. A monitorok és a kamerák különösen érzékenyek az elektrosztatikus kisülésre. De természetesen minden számítógépes alkatrészt érzékenyen érint, ha hirtelen nagyfeszültségű áram halad át rajta.

Nem véletlen, hogy a PC építés/szervizelés során, sokan a csuklóra pattintható, antisztatikus földelő pántot helyeznek és/vagy antisztatikus kesztyűt húznak. Ezzel akadályozva meg, hogy még véletlenül se veszélyeztessék ezzel a számítógépes alkatrészek épségét.

Nem új keletű a veszély

Bár manapság szerencsére ritkán adódik lehetőség az elektrosztatikus kisüléssel járó jelenségek észlelésére, a probléma nem új keletű dolog. Már az 1990-es években, az AT&T-nél dolgozó, Douglas C. Smith is publikált tanulmányt arról, hogy bizonyos székek veszélyesebbek lehetnek a kritikus infrastruktúrára, mint más székek. Ahogy fogalmaz:

Egyértelmű, hogy az ebben a dokumentumban leírtakhoz hasonló székeket nem szabad olyan kritikus fontosságú berendezések körül használni, mint például orvosi berendezések, repülőtéri irányítótornyok és kommunikációs berendezések.

Douglas C. Smith

Mit tehetsz, ha azt tapasztalod, hogy elsötétül a monitorod?

Csinálhatod azt is, amit a kommentelő javasolt: valahogy próbáld meg leföldelni a székedet, vagy vehetsz antisztatikus, feltöltődésmentes üléshuzatot/ülőpárnát.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!