Jópofa kedvességből, adatvédelmi rémálom lett a Plex újításából

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Novemberben a Plex streaming szolgáltatást nyújtó platform bejelentett egy új “Discover Together” funkciót. Ennek segítségével a Plex-en megjelölt barátaink láthatják, hogy mi mit szoktunk nézni, és mi is láthatjuk, hogy ők miket szoktak. A jópofa feature-ből, kész rémálom lett egyeseknek.

Mi is a Plex?

Plex kezdőképernyő

A Plex egy olyan ingyenes streaming szolgáltató, amelynél lehetőségünk van a klasszikus streaming mellett, self-hosted streaming szolgáltatást létrehozni. Ehhez mindössze fel kell tennünk egy PC-re a Plex Server-t. Majd az ugyanarra a hálózatra csatlakoztatott bármilyen eszköz, amelyre telepítve van a Plex kliens, eléri a könyvtárat. Nálunk is így van megoldva, és a teljesen legálisan beszerzett 😉 tartalmakat így szoktuk megnézni. Persze ennek is megvannak a hátrányai, de az utóbbi időben rengeteget javult a Plex self-hosted szolgáltatása.

Money, money, money

Viszont a Plex-nél is rájöttek, hogy ebből nehezen tudnak megélni. Így folyamatosan keresik a monetizációs lehetőségeket, hiszen a jogdíjakat valamiből nekik is ki kell fizetni a filmek és sorozatok után. Így a Plex sorra jelenti be a több-kevesebb sikert elérő újításait. Valószínűleg ebbe a monetizációs folyamatba tartozhat a “Discover Together” funkció is, amellyel szeretnének még több felhasználót bevonzani. Nos, ez lehet, hogy épp visszafelé sült el.

A nagy testvér mindent lát

A nagy testvér mindent lát - Orwell, 1984

A Discover Together lényege, hogy a Plex-en megjelölt barátaink láthatják, hogy mi mit nézünk, és ugyanez visszafelé is igaz. Ráadásul mindenki kap hetente egy összefoglaló e-mailt is arról, hogy ki mit nézett. Az élesítés óta számtalan visszajelzést kapott a Plex, ami üdvözítő lenne más esetben. Csakhogy leginkább a negatív kommentcunami hullámai lepték el a platform ügyfélszolgálatát.

Nem nehéz belátni, hogy ez a “mindenki lát mindent”, mennyire visszás is. A 404media riportjában megszólalok közül egyikük például azt nyilatkozta:

Mostmár látom, hogy a barátaim mennyi pornót fogyasztanak, és biztos vagyok benne, hogy baromira szégyelnék magukat, ha tudnák, hogy tudom.

Persze ez még csak egy kiragadott példa. De mások is felhívták a figyelmet rá, hogy ez sok esetben mennyire problémás lehet. Képzeljünk el egy konzervatív családot, ahol a kamasz gyerek épp most próbálgatja szexuális irányultságát, és érdeklődik a saját neme iránt is. Nem kell rögtön a pornóra gondolni, de mondjuk szeret olyan filmeket és sorozatokat nézni, amelyek a másságról szólnak. A konzervatív szülők pedig hetente megkapják e-mail-ben, hogy mit nézett a gyerekük.

Sokan elszörnyülködtek a visszajelzések alapján, hogy ezeket az adatokat ilyen egyszerűen továbbadja a Plex, gyakorlatilag bárkinek.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!