Akár 4.5 milliószor is gyorsabb lehet az Internet

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Brit kutatók villámgyors adatátviteli módot hoztak létre eddig érintetlen hullámhosszon, ezzel világrekordot döntöttek.

Nincs is frusztrálóbb a rossz internetkapcsolatnál, de az Aston Egyetem kutatói talán örökre megoldották ezt a problémát. Egy új módszerrel a brit tudósok 4,5 milliószor gyorsabban tudtak adatokat küldeni, mint az átlagos szélessávú internet, ezzel új világrekordot állítottak fel.

A japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) és az amerikai Nokia Bell Labs kutatóinak együttműködésének köszönhetően sikerült adatokat továbbítaniuk 301,000,000 Mbps sebességgel optikai szálon. Összehasonlításképpen: ma Magyarországon az átlagos letöltési sebesség 173.48 Mbps, míg az USA-ban átlagosan 242,2 Mbps.

Hogyan érték el ezt a sebességet?

A bravúrt új hullámhosszsávok használatával érték el, amelyeket a hagyományos száloptikai rendszerek nem használnak. Az új hullámhosszsávok “az optikai szálon keresztül továbbított fény különböző színeinek felelnek meg”.

“Az adatokat nagyjából olyan optikai szálon keresztül küldték, mint amit eg otthoni vagy irodai hálózatban használnak jelenleg is” – mondta Ian Phillips, az Aston kutatója a sajtóközleményben. “A kereskedelmi forgalomban kapható C- és L-sávok mellett azonban két további spektrális sávot, az E- és S-sávot használtuk. Ezekre a sávokra hagyományosan nem volt szükség, mert a C- és L-sávok képesek voltak biztosítani a fogyasztói igények kielégítéséhez szükséges kapacitást”.

Az Aston Egyetem olyan optikai erősítőt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy az adatátvitel hullámhossza az E-sávban működjön, ami a kutatók szerint körülbelül háromszor szélesebb, mint az adatátvitelhez használt hagyományos hullámhosszok. Ezt az áttörést megelőzően senki sem volt képes az E-sávú csatornákat ellenőrzött módon emulálni.

A megoldás azért figyelemre méltó, mert nem igényel új infrastruktúrát az internetsebesség drasztikus javításához, és a meglévő üvegszálas kábeleken keresztül jelentősen gyorsabb internetsebességet tesz lehetővé.

Az áttörés forradalmasíthatja az internet sebességét a felhasználók széles körében. Ha széles körben bevezetik, ez az új és gyorsabb internet segíthet abban, hogy több tízmillió olyan amerikai is hozzáférhessen, aki nem rendelkezik megbízható internettel. Az átlagos internetfelhasználók számára a filmek és nagyméretű fájlok letöltése szinte azonnali lehet. A nagyvállalatok és a technológiai kutatók számára pedig többszörösére gyorsíthatná a fejlesztési sebességet.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!