Ami a neten van az mindenkié? – A Microsoft MI fejlesztő részleg vezetője szerint igen

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Mustafa Suleyman, aki korábban a Google-Deep Mind és az Inflection AI-nál dolgozott. Jelenleg a Microsoft-nál vezeti azt a részleget, amely többek között a Copilot, a Bing, az Edge, és a GenAI fejlesztéseit viszi. Ellentmondásos vezetői pályafutása ellenére elismert és nagy hatású szakember a mesterséges intelligencia területén, ezért nyilatkozatai gyakran idézettek különböző témákban. Legutóbb egy CNBC-s interjúban osztotta meg gondolatait a publikus interneten elérhető anyagok méltányos használatáról.

Enyém, tiéd, miénk

Kommunista Tapsi Hapsi: Ez itt mind a miénk

Suleyman szerint abban a pillanatban, amikor valaki bármit közzétesz a nyílt weben, az “freeware” anyaggá válik. Ezáltal az anyagot mások szabadon másolhatják és felhasználhatják. A riporter arra is rákérdez, hogy az MI-cégek tényleg nagyüzemben lopják-e a világ szellemi tulajdonát. A Microsoft AI részlegének vezérigazgatója, kifejti, hogy a 90-es évek óta létező “társadalmi szerződés” értelmében valóban lehetőségük van a világhálóról gyűjteni a generatív MI-modellek képzési adatait.

A The Verge beszámolója szerint sok helyen, köztük az Egyesült Államokban is, a különféle művek már a létrehozásuk pillanatában automatikusan szerzői jogi védelem alá kerülnek. Ezeket a jogokat senki sem veszti el azáltal, hogy munkáját közzéteszi az interneten. Ezért volt szükség speciális, webes licencek kidolgozására az új médiumhoz igazodva.

Méltányos használat vagy lopás?

Hasonlóképpen furcsa lenne, ha a méltányos használatot egy társadalmi szerződés, és nem a bíróságok döntése határozná meg. Bár a szerzői jog által védett anyagok bizonyos felhasználásai legálisak lehetnek, ehhez mérlegelni kell, hogy mit, milyen céllal, és milyen mennyiségben másolnak le, valamint hogy ez okoz-e kárt a jogtulajdonosoknak. Suleyman értelmezése szerint azonban az online elérhető tartalmakat a nagy technológiai cégek alapértelmezett módon méltányosan használják.

Tehát amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek. A nagy cégek simán lenyúlhatják a szellemi tulajdonodat az AI modelljeik fejlesztésének ígérete alatt, míg hasonlóért másokat bíróság elé ráncigálnak.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!