Hackerek feltörték a ClearView AI startup adatbázisát, Az összes megbízójuk adatai kiszivárgott

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

A ClearView AI eddig leginkább etikátlan fotó gyűjteményével került a hírek középpontjába, ám most úgy látszik, hogy kicsit visszanyalt a fagyi.

A startup ugyanis illetéktlenül gyűjtött be az évek alatt, több mint 3milliárd fotót, különböző forrásokból (Facebook, Google, Twitter, Instagram, Youtube), mindezt tette az emberek beleegyezése nélkül.

Applikációjuk segítségével bárki készíthet a telefonjával egy fotót bárkiről az utcán, és app visszaadja, hogy ki a fotón szereplő illető, névvel, címmel, akár telefonszámmal és egyéb érzékeny, személyes adatokkal.

A adatbázist szabadon elérhetővé tették a rendvédelmi szervek számára is. A hatalmas adatbázist többek között arra használhatták a hatóságok, hogy olyan emberek után kutassanak, akik nem szerepelnek egyetlen bűnügyi adatbázisban sem.

A nagyobb techcégek, mint a Google és a Twitter levélben szólította fel a ClearView-t, hogy fejezze be a törvénysértő adatgyűjtést, és néhány amerikai államban is be van tiltva a startup cég szolgáltatásának használata. Így pl a New Jersey-i rendőrök nem használhatják azt.

A cég közleménye szerint a több milliárd fotót birtokló startupot hacker támadás ért. A támadás során jogosultságot tudtak szerezni maguknak a hackerek, és így a birtokukba került az összes ügyfél adata, akik között hatósági-, rendvédelmi szervek és pénzügyi intézetek is szerepeltek. A ClearView leszögezte: a keresési előzményekhez nem fértek hozzá a behatolók.

A startup ügyvédje, Tor Ekeland természetesen rögtön leszögezte, hogy a cég számára nagyon fontos az adatbiztonság, és most azon vannak gőzerővel, hogy megerősítsék a védelmüket, és hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!