Így jársz ha felelőtlenül telepítesz WordPress bővítményeket

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Tegnap szép kis kalamajkába kevertem magamat. Épp a Walking Dev első részének bejegyzését írtam, amikor kiírta az editor, hogy hoppá, úgy tűnik offline vagyunk. Rendben, gondoltam megszakadt az internet és játszhatom a dínós játékot.

Viszont a többi oldal betöltött. Hmm..

Jó, hát akkor biztosan a tárhelyszolgáltatónál van gond, mert az ott lévő oldalaim nem voltak elérhetőek. Írtam hát egy emailt, hogy úgy tűnik leállt az egyik szerver. Erről keletkezett is egy hibajegy. Eltelik 1, majd 2 óra, de még mindig semmi.

Eközben én egyre jobban felidegesítettem magamat azon, hogy bezzeg a szolgáltató szerver státusz oldalán minden rendben van, és hogy mekkora kamu az egész.

Próbáltam a szervert pingelni, FTP-n csatlakozni, semmi reakció, a szolgáltató meg nem tett semmit. Máskor is előfordult ilyen, de akkor kb fél óra alatt intézkedtek.

Eközben megpróbáltam telefonról, mobilnetről elérni az oldalt és láss csodát működött. Viszont se az asztali gépről, se a laptopról nem volt elérhető egyik oldal se.

Először arra gondoltam, hogy frissen érkezett Windows 10 frissítés kuszált össze valamit. DNS flush és társai lefuttatása után se lett jobb a helyzet.

Aztán eszembe jutott, hogy előszokott néha olyan fordulni, amikor az Internetszolgáltató kitilt egy nagyobb IP cím tartományt gyanús tevékenység miatt, és most is arra gyanakodtam, hogy véletlenül elérhetetlenné tették a szerver IP címét.

Felhívtam a 1414-et, ahol Vandával az egyébként tényleg meglepően okos csevegőbottal dumáltam párszor egy jót.

Úgy fél óra elteltével kaptam egy segítőkész fiatalambert, aki megállapította, hogy hálózatilag minden rendben. Megnéztük a modemet és a routert, különösebben nem láttunk semmit benne, ami arra utalt volna, hogy az IP címet letiltották volna.

Azzal váltunk el, hogy másnap felhívok egy másik számot, ahol szerver eléréssel foglalkoznak. Viszonthallásoztunk, majd letettük a telefont.

Jó, akkor majd holnap hozzáférek a bloghoz” – gondoltam magamban, de azért csak újra megpróbáltam megpingelni az IP-t és hopp, már nem request timed out üzenet fogadott, hanem célt értek a csomagok.

Megörültem, és újra nekikezdtem a bejegyzés írásának, amikor is egyszercsak felugrott egy olyan üzenet, hogy túl sok request érkezik erről az IP-ről és hogy bizonyítsam be, nem vagyok-e robot. Néztem egyet, aztán leesett a tantusz.

Az újonnan feltelepített i2 Pros & Cons bővítmény, a tartalom szerkesztése közben annyi request-tel bombázta a szervert, hogy azt hitte, bot tevékenység folyik.

Na ezért ne rakjatok fel meggondolatlanul mindenféle WordPress bővítményt, mert 4 órás ideggörcs lehet a jutalmatok.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!