Mi a teendőd, ha a géped nem látja a külső winchestered?

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Van egy külső winchestered, amin akár terrabájtnyi mennyiségű anyag is lehet: képek, videók, fontosabb dokumentumok. Rádugod a gépre, és bár látja a rendszer a winchestert (megjelenik az ikon a Sajátgépnél), mégsem tudod megnyitni, mivel azt írja ki, hogy a lemez nem elérhető, mert a fájlrendszer sérült.

Mi ilyenkor a teendő?

Először is, ne ess pánikba!

A hét elején sajnos én is így jártam. Van egy WD Elements 2TB külső winchesterem, amin mindenféle képeket, videókat, backupokat és dokumentumokat tárolok. Ez rá volt dugva egy USB hubra, elvolt ott magának. Aztán gondoltam egyet, hogy az esküvői fotóinkról csak csinálok egy biztonsági mentést erre a winchesterre, és akkor jött a döbbenet: hogy hopp, hát a Sajátgépben nincs ott a winchester betűjele.

“Hmm, ez érdekes” – gondoltam magamban. Kihúztam, majd visszadugtam a winchestert, hiszen az tudjuk, hogy a problémák 99,999999…%-át a dugás megoldja *badummtss*.

Jött is az ismerős hang, volt is öröm úgy egy egész másodpercig, míg rá nem kattintottam az ikonra és az arcomba robbant, hogy nem olvasható a winchester.

Na f*sza, meghalt a backup vinyóm” – gondoltam magamban, de talán mégsincs akkora gond, ha amúgy bedugáskor felismerte a rendszer.

Átdugtam a céges laptopba, ami éppen kéznél volt, ott is ugyanez történt. Tehát nem a gépemmel van gond, hanem a winchester-rel.

Gondoltam megnézem Lemezkezelővel, hogy mi a helyzet. Ezt sajnos nem lehet olyan könnyen előhívni, hogy beírod a Start menünél, hogy “Lemezkezelő” és eléd dobja, hanem azt kell beírnod, hogy diskmgmt.msc.

Itt láttam azt, hogy a Lemezkezelő látja a winchestert, és a partícióját is. Ekkor már sejtettem, hogy nagy baj nincs, mivel ha teljesen meghalt volna a winchester, akkor még ennyit se láttam volna.

A kicsit körülményesebb megoldás

A kicsit körülményesebb megoldás az, hogy Rendszergazdaként megnyitsz egy Parancssori ablakot. Mivel a Sajátgépben látod, hogy melyik meghajtó betűjel a rossz, ezért egyszerűen csak beírod, hogy chkdsk (meghajtóbetűjel kettősponttal, tehát D: F: E: stb) /f

Ez lefuttat egy ellenőrzést és helyreállítja a fájlrendszer hibáit. Pár percig elszöszölt, de ez megoldotta a problémát.

A könnyebb megoldás

Van egy könnyebb megoldása is a problémának: jobb klikk a hibás meghajtón -> Tulajdonságok. Az itt megjelenő ablakban kattints az Eszközök lapfülre, majd nyomj rá az Ellenőrzésre. A felugró ablakban “Meghajtó vizsgálata” opciót válaszd ki.

Persze, ha esetleg nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérj meg egy IT-s ismerősödet, aki megcsinálja ezeket a lépéseket a gépeden. 🙂

A winchestert azóta ún. cold backupként használom, vagyis nem fog állandóan a gépen csüngeni. Mivel nagyon hurcolászva nincs, így szerintem sokáig jó szolgálatot fog tenni.

Viszont elgondolkodtam egy második backup winchester vásárlásán.

Hogy tetszett a poszt?

Van bármi észrevételed?


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!