Squid Game [Nyerd meg az életed] vélemény

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Mivel mindenki ezen pörög, természetesen mi is megnéztük a Squid Game vagy borzasztó magyar címadással a “Nyerd meg az életed” dél-koreai sorozat 9 epizódját. És röviden tömören, abszolút spoilermentesen összegezném a véleményemet róla.

○ Kör

Amiben szerintem nagyot alakít a sorozat, hogy elég súlyos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet. Így már nem csak egy eldugott underground kocsmában a félhomályban ücsörgő bölcsészek szintjén merülnek fel ezek a témák, hanem mainstream szintre emelkednek.

Szerintem a legtöbb nézőnek eddig Dél-Koreáról nem sok minden jutott eszébe. Legfeljebb annyi, hogy egy demokratikus, gazdag, fejlett ország, amit állandóan megfenyeget Észak-Korea. A műveltebbeknek beugorhatott a k-pop műfaj, de úgy nagyjából ennyi volt az emberek fejében.

Squid Game vélemény - K-pop
Iz*One K-Pop csapat [Forrás]

Aztán jött a Squid Game, és nagyképernyőn, fullhd-ban csapta az arcunkba, hogy bizony ott sem minden fenékig tejfel.

Nézők szembesültek azzal, hogy a dél-koreai emberek úszkálnak az adósságban. A háztartások összeadóssága a GDP 96%-át is meghaladja. A won pedig gyengébb valuta, mint a forint.

Azt is megtudhattuk, hogy az emberek, ha lehet talán még depressziósabbak, mint Magyarországon. A társadalmi elidegenedettség pedig nem valami bulvárújságos lózung, hanem a kemény valóság.

Disztópikus sorozatnak szokták nevezni a Squid Game-t, pedig a vesztesek kiesésének kezelésén (Spoiler avoided) túl semmi disztópikus nincs abban, ahogy a társadalom felépül.

A karakterekkel nagyszerűen reprezentálnak széles társadalmi rétegeket a készítők. Igaz egyre többen ostorozzák a sorozatot az angol (és így a magyar) felirat miatt is, hiszen a fordítás során elveszett néhány karakter szimbolikája és többrétűsége.

A sorozat tempója szerintem jó. Az első rész kapkodása, és gyorsasága érthető a szereplőkkel történő események miatt. Aztán kicsit belassulunk, elkezdjük megismerni a karakterek háttértörténetét és kialakulnak az egymás közötti kapcsolatok.

Eközben mi is óhatatlanul elkezdünk egyikkel másikkal szimpatizálni, bár egyik játékos sem a társadalom mintapéldánya.

Van itt anyjával élő, szerencsejáték függő, alkalmi munkákból tengődő, elvált férfi. Észak-Koreából átszökött nő, aki jobbhíján zsebtolvajlásból él, de szeretné áthozni a családját.

Megismerünk egy gengsztert is, aki annyira mohó volt, hogy saját főnökét lopta meg. Van itt pénzügyi szakember, akire mindenki büszke volt, ám egyetlen rossz döntéssel milliárdos adósságot sikerült csinálnia és most körözi a rendőrség. Zakkant, túlságosan ragaszkodó nő, stb stb.

Talán egyetlen szereplő van akivel szimpatizálhatunk, az öreg, agydaganatos 001-es játékos.

A feszültség és hangulatkeltésben is nagyon jó a sorozat, mert a végére, az utolsó előtti játéknál már én is izgultam, hogy mi lesz a szereplők következő játéka.

Tehát abból a szempontból mindenképp megértem az őrületet a Squid Game körül, hogy a közbeszéd részévé tett olyan témákat, amikről az emberek általában nem szeretnek beszélni. Ettől függetlenül viszont nem értem a hype-ot.

△ Háromszög

Viszont a fentieket leszámítva nem mondanám különösebben jó sorozatnak. A hatalmas csavarokat lényegében a negyedik rész környékén megjósoltuk, így nem ért minket meglepetésként. A 2. rész után minden játékban meg tudtuk jósolni, hogy ki fogja azt megnyerni. Kár, hogy nem lehetett fogadni… 🙁

Ez a kiszámíthatóság pedig számunkra nagyban rontotta az élvezeti értékét.

Bár negatívumnak itt nem sokat tudtam felsorolni, de aki picit is hasonló cipőben van, és szereti beleélni magát a sorozatba/filmbe, annak elég nagy latban esnek ezek a dolgok.

A színészi játékot én nem tudom megítélni, különösebben idegesítőek nem voltak, bár a VIP-k szerintem eléggé ízetlenek voltak.

□ Négyzet

Számomra a sorozat akkor tudott volna igazán sokkoló lenni, ha ez tényleg úgy van előadva, mint azok a vetélkedők, amiket a tévékben lehet látni. Csak itt nem a puha földre esnek a játékosok.

Igaz, akkor valószínűleg perek indulhattak volna a Netflix ellen, és sokan túl komolyan gondolták volna az egészet.

Bár ez utóbbi úgy látszik így sem kerülhető el: sorra jelentik be, hogy ilyen vagy olyan formában, de megcsinálnák a sorozatban látotthoz hasonló játékot, míg mások szívesen jelentkeznének hasonló műsorba.

És bár a Squid Game nagyon társadalom kritikus hangnemet üt meg, és valamelyest ostorozza a kapitalizmust is, eközben éppen a Squid Game az, ami szintén a kapitalizmus termékévé vállt.

Már most borítékolható, hogy a Halloween partikon megszaporodnak a kör, háromszög, négyszög vagy Frontember maszkos emberek, mindenki megpróbálja kivágni a maga kis szeletét abból a tortából.

Ahogy most én is megtettem ezzel a bejegyzéssel.

Ha pedig tetszett a Squid Game, akkor ezeket a filmeket és sorozatokat ajánlják megtekintésre.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!