7 bizarr cucc ami látható volt A CES 2022 kiállításon

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Január első napjaiban rendezték meg az idei Consumer Electronic Show-t, ismertebb nevén CES-t, amelyen a gyártók mindenféle új, akár szériaérett, akár koncepció terméküket bemutatták a technológiai cuccokra fogékony látogatóknak.

Mint minden évben, idén is megvoltak a csodabogarak, és az olyan termékelképzelések, amelyekre nehezen lehetne azt mondani, hogy valamennyire is életképesek lennének. Ezek, ha másra nem is jók, mindenképp felkeltették az emberek figyelmét az adott terméket bemutató gyártóra, akik így némileg ki tudtak tűnni a tömegből.

Ebben a bejegyzésben hét bizarr terméket szedtem össze nektek a kiállításról.

Cyrclephone 2.0 – Ez így nem kerek

Mindenki azon síránkozik, hogy mennyire egyformák a ma kapható okostelefonok. Ebből lett elege a Dtoor nevű cégnek, amely egy Kickstarter kampány keretén belül jelentette be a formabontó okostelefon készülékét. A Cyrclephone 2.0 22 mm vastag, 130 mm magas és 103 mm széles. Ezekkel a méretekkel, így jelenleg ez legszélesebb okostelefon, ami ma kapható a piacon.

A kijelző mindössze 3.45″ és 800X800 pixel felbontású. A készülék belsejében 3 GB RAM és 32 GB belső tárhely kapott helyet. A működésről pedig az Android 10 gondoskodik. Látható tehát, hogy nem egy high-tech termékről van szó.

A furcsa kinézet és sovány hardver mellett olyan furcsaságok is vannak a telefonon, mint a két darab 3.5mm jack aljzat, valamint az, hogy található rajta micro-USB és Type-C csatlakozó is.

De még ha olcsó lenne, de sajnos ez sem mondható el róla. A Cyrclephone 2.0-ért, nagyjából 210.000Ft-ot kérnek el.

Airvida E1 – Fülhallgatóval egybeépített légtisztító ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Természetesen a fenti alcím nem igaz, de attól még vicces. Az ible tajvani gyártó bemutatta a légtisztítóval egybeépített fülhallgatóját, ami valljuk be, még így is elég hülyén hangzik.

A gyártó szerint a fülhallgatóba épített Breathing Pathway Eco Ion nevű, negatív ion technológiának köszönhetően a levegőben lévő baktériumokat, vírusokat, allergéneket, patogéneket sikeresen semlegesíti a készülék, így a felhasználó arcára mindig tiszta levegőt tud áramoltatni.

Az mondjuk nem világos, hogy kocogás közben hogyan tudja biztosítani a folyamatosan szűrt levegőt, mindenesetre érdekes piaci rést találhattak Tajvanban.

Homeplenish okos WC-papír tartó

Senki se szereti, ha nagy dolga közben rosszabb esetben annak végeztével szembesül, hogy elfogyott a budipapír.

Nos erre nyújt megoldást a Homeplenish cég, okos WC papír tartója, amely – figyelj! – egy applikáció segítségével nyomon követi a WC papír használatodat, és értesít, ha esetleg elfogyóban lenne a készlet.

Gyakran éri az a vád az okostermék gyártókat, hogy sokszor nem létező problémákra próbálnak megoldást adni, ráadásul drágán. Nos, ez alól érzésem szerint ez a termék se képez kivételt, de legalább nincs horror ára. Amazon-on mindössze 34.99 dollárért már a miénk lehet.

Lili Light’s Lilli Lamp – Én pici csodalámpám

Ez az olvasó lámpa egy nagyon is létező és a világ népességének kb 8-10%-át érintő betegségben szenvedőknek próbál segítséget nyújtani, ám véleményem szerint túlárazottan és feleslegesen túlbonyolítva. A lámpa ugyanis a diszlexiásoknak segíthet olvasási problémájukon.

Hogy hogyan? A gyártó szerint szabad szemmel nem látható villanásokkal dolgozik az olvasólámpa. Ezek azonban éppen elegendők arra, hogy a betűk összefolyását megakadályozzák, és a diszlexiás olvasó éles képet láthasson. Állítólag 80%-os hatékonysággal működik.

A lámpához természetesen jár egy applikáció is, amelyben a villanások intenzitását, gyakoriságát lehet beállítani. Érthetetlen számomra, hogy erre miért nem elég egy egyszerű vezérlő, de valószínűleg én gondolkodok maradin.

Az olvasó lámpa 349 euróba kerül, ami azért elég borsos. Bár tegyük hozzá, hogy 60-napos pénz visszatérítési garanciát vállal rá a gyártó, így ha nem válna be a csodalámpa, akkor sem dobták ki a pénzt az ablakon.

Aktivitásmérő okosizzó

Ha már lámpáknál járunk, akkor mindenképp érdemes szót ejteni az amerikai székhelyű, Sengled nevű cég okosizzójáról, ami nagyjából ugyanazt tudja, mint a piacon lévő többi termék, DE képes arra is, hogy bizonyos életfunkciókat figyeljen, mint például a pulzust, a testhőt és az alvási ciklusokat.

Sajnos az nem derült ki, hogy képes-e megkülönböztetni több embert, vagy hogy alkalmas-e arra, hogy veszély esetén értesítse a mentőket, vagy rendőröket. Akárhogy is van, ismerve az ilyen okoskészülékek biztonsági hiányosságait, én azért egyáltalán nem lennék nyugodt, ha valaki esetleg figyelni tudná ezen paramétereimet.

Stresszoldó ujjszopkodás

Honnan máshonnan, mint Japánból érkezett a CES talán legfurcsább és legzavarbaejtőbb készüléke, ami az Amagami Ham Ham nevet viseli. Ezek olyan robotikus plüss állatkák, amelyek egyetlen célt szolgálnak: szopkodják az ember ujját, ráadásul mindezt húszféle módon képesek csinálni.

A cuki plüss robotállatokról semmi egyéb információt nem árult el a gyártó, mindössze annyit tudni, hogy többféle méretben lesz kapható, valamint kutya és macska is kapható lesz belőle.

Az NFT vonaton nincsen fék

Ezt szándékosan hagytam a végére, hiszen a fentiekhez képest talán kevésbé elborult, inkább csak furcsa ötlet. A Samsung bejelentette, hogy bizonyos Samsung okostévék (MICRO LED, a Neo QLED és a The Frame TV) támogatni fogják az NFT (Non-fungible token) technológiát, vagyis a tévé tulajdonosok szabadon közzétehetik saját NFT-iket és vásárolhatnak is a tévékészüléken keresztül.

Ez abból a szempontól elég bizarr, hogy jelenleg az NFT-k körül óriási a hype, és egyelőre a piaci résztvevők szerint sem lehet tudni, hogy kidurranó lufi lesz-e ez a piac, vagy fenntartható marad a technológia.

Én, személy szerint, a Samsung helyében azért nem ugrottam volna fejest az NFT támogatásba, hiszen könnyen elképzelhető, hogy pár éven belül teljesen felesleges feature lesz ez a gyártó termékeiben. Aztán ki tudja, lehet 10 év múlva, majd ezen az állításomon is úgy fogunk nevetni, mint Uj Péter ominózus cikkén.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!