Ezt a reszponzív weboldalt egy majdnem 30 éves HP 200LX palmtop szolgálja ki

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Biztos sok webfejlesztőnek van vagy volt egy olyan időszaka, amikor úgy gondolták, hogy nekiállnak saját webszervert üzemeltetni, és erre legtöbbször a Raspberry Pi miniszámítógépet használták.

Nekem is volt olyan időszakom, mikor 3 miniszámítógépem is volt ilyen célokra. Költözés miatt meg kellett válnom tőlük, de egy újabb költözés után lehet, hogy megint visszatérnek hozzám. Ki tudja. 🙂

Ám mostani történetünk főhőse, Terrence Vergauwen egészen más szintre emelte a hobbi, minimális erőforrású webszerver fogalmát.

Terrence nemes egyszerűséggel fogott egy, az 1990-es években gyártott palmtopot, egy HP 200LX-et, és azt alakította úgy át, hogy képes legyen webszerver futtatására.

A HP 200LX-et eredetileg MS-DOS operációs rendszerrel adták ki. A burkolat alatt egy 16-bites 80186-os IBM processzor gondoskodott a műveletek kiszámításáról, ami észveszejtő 8MHz-es sebességen pörgött. A kijelző működéséért CGA chip felelt benne. A palmtop-hoz továbbá soros port is járt, és a 16-bites PCMCIA bővítőhelyen, egy 2GB Compact Flash kártya szolgált fő adattároló egységként.

Egy kis tuning azért nem ártott

Terrence-nek természetesen hozzá kellett nyúlni a hardverhez, de senki se számítson arra, hogy egy i9-es processzort hekkelt a picit gépházba. A 8MHz-en ketyegő CPU-t sikerült 16MHz-re tuningolnia, és egy 2MB-os bővítőlap segítségével az eredeti 1MB-os memóriát sikerült 3MB-ra feltornásznia. A gyorsabb működés miatt kénytelen volt egy gyorsabb LCD panelt is beépíteni, mivel a gyári nem tudta volna lekezelni a kétszeres sebességgyorsulást.

Mindezek ellenére sem lehetne azt mondani, hogy az átalakított HP 200LX elegendő lenne egy webszervernek, főleg egy reszponzív weboldal számára nem, modern böngészők számára. Ám Terrence meggyőző számokat tudott felmutatni.

A palmtop szerver képes HTTPS protokollon keresztül kiszolgálni 337.000 oldalletöltést, ami úgy 15.23GB adatforgalmat jelent naponta. Direkt, tehát sima HTTP protokollon keresztül nagyjából 500.000 oldalletöltést tud lekezelni naponta a piciny szerver.

Terrence weboldala, a Palmtop Tube ezen a linken keresztül érhető el.

HP 200LX

Bár a palmtopokat eredetileg a mobilitás miatt vették az ügyfelek, ezt a példányt természetesen nem lehet semerre se vinni, hiszen állandó áram és internetkapcsolatban van a külvilággal, egy PCMCIA Ethernet kártyán keresztül.

A HP 200LX-et eredetileg 1994-ben mutatták be, a 93-ban megjelent HP 100LX utódjaként, ami pedig a 91-ben bemutatott HP 95LX-et váltotta. Akárhonnan is nézzük ez bizony szép teljesítmény egy majdnem 30 éves vastól.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!