A japán kormány hivatalosan is floppy lemez-mentes lett

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Körülbelül két évvel azután, hogy az ország digitalizációjáért felelős minisztere nyilvánosan „háborút hirdetett a floppy lemezek ellen”, Japán állítólag június 28-tól felhagyott a floppy lemezek kormányzati rendszereknél történő használatával.

Június 28-án megnyertük a floppy lemezek háborúját!

A Reuters szerdai jelentése szerint a japán kormány “minden rendszerében megszüntette a hajlékonylemezek használatát“. A jelentés megjegyzi, hogy június közepéig a japán Digitális Ügynökség (a COVID-19 világjárvány idején létrehozott testület, amelynek célja a kormányzati technológia frissítése) „eltörölte mind a használatukra vonatkozó 1034 szabályozást, kivéve egy, a járművek újrahasznosításával kapcsolatos környezetvédelmi szigorítást.” Ez azt sugallja, hogy legfeljebb egy kormányzati felhasználás még létezik, amely továbbra is hajlékonylemezekre válthat, bár további részletek nem állnak rendelkezésre.

Taro Kono digitális miniszter, a japán kormány technológiájának korszerűsítéséért felelős politikus nyíltan felvállalta a hajlékonylemezek és más régi irodai technikák, például a faxok iránti utálatát. Kono, aki állítólag a második elnökválasztáson gondolkodik, a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta:

Június 28-án megnyertük a floppy lemezek háborúját!

Ideje volt meglépni

Bár a Kono csak két éve jelentette be a hajlékonylemezek kormányzatból való eltörlésének tervét, már 20 éve annak, hogy a hajlékonylemezek virágkorukat élték. És már 53 év telt el a debütálásuk óta. A japán kormány csak 2024 januárjában engedte el a fizikai adathordozók, például hajlékonylemezek és CD-ROM-ok megkövetelését a kormánynak benyújtható 1900 különböző típusú beadványa mellé. Ez szolgált például az üzleti bejelentésekhez és a polgárok számára készült űrlapok benyújtásához.

Ez egy kicsit meglepő lehet, tekintve, hogy az utolsó hajlékonylemezeket gyártó cég, a Sony 2011-ben felhagyott ezzel. Tárolóeszközként természetesen a hajlékonylemezek nem versenyezhetnek a mai lehetőségekkel. A legtöbb hajlékonylemez 1,44 MB kapacitású volt, bár 2,88 MB tárolókapacitású flopi is elérhető volt. Nehéz ma már olyan modern rendszert találni, amely továbbra is képes olvasni a lemezeket. Alapvető aggodalmak is vannak a régi tárolási formátummal kapcsolatban. Például a tokiói rendőrség 2021-ben állítólag elveszített egy pár hajlékonylemezt, amelyeken több tucat állami lakásigénylő információi voltak.

Még mindig napi használatban vannak

De nem Japán az egyetlen kormányzati szerv, amely meglepően régi technológiát alkalmaz. Például a San Francisco-i Muni Metro kisvasút olyan vonatvezérlő rendszert használ, amely hajlékonylemezekről futtatja a szoftvert. Ezt ráadásul 2030-ig tervezik használni. Az Egyesült Államok légiereje 2019-ig 8 hüvelykes hajlékonylemezeket használt.

Az állami szektoron kívül a hajlékonylemezek továbbra is elterjedtek számos iparágban, beleértve a textilipart, a teherszállító légitársaságokat és a CNC gépeket. Még 2023 januárjában beszámoltunk arról, hogy Chuck E. Cheese floppy lemezeket használt az animatronikához.

Erős ellenállás az új technológiákkal szemben

Most, hogy a japán kormány úgy ítéli meg, hogy a floppy lemezekre való támaszkodás megszűnt, azt keresik, hogy milyen egyéb régi technológiát lehetne még kivonni.

A különféle technológiai vívmányok ellenére az ország híres arról, hogy ragaszkodik a korszerűtlen technológiához. Az Institute for Management Development (IMD) 2023-as World Digital Competitiveness Ranking listáján Japánt a 32. helyre sorolta a 64 gazdaság közül. Magyarország ezen a listán csak a 47. *szomorú hegedű noises*🎻

Az IMD szerint a rangsor 64 gazdaság kapacitását és készségét méri a digitális technológiák elfogadására és feltárására, mint az üzleti életben, a kormányzatban és a tágabb értelemben vett gazdasági átalakulás kulcsfontosságú hajtóerejeként.

Eltarthat egy ideig, amíg a kormány kész elengedni néhány régebbi technológiát. A kormányzati tisztviselők például állítólag ellenálltak az adminisztratív rendszerek felhőjére való átállásnak. Kono sürgette a kormányhivatalokat, hogy 2020-ban hagyjanak fel a hanko személyi bélyegek előírásával, de a The Japan Times szerint a pecsét eltörlése csak lassú ütemben történik.

Japánban is sok munkahely választja a faxokat az e-mailek helyett. A 2021-es terveket, amelyek szerint eltávolítanák a faxokat a kormányhivatalokból, az ellenállás miatt végül lefújták.

Egyesek úgy vélik, hogy Japán régebbi technológiára való támaszkodása az analóg technológiához kapcsolódó kényelemből és hatékonyságból, valamint a kormányzati bürokráciából ered.

Forrás


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!