Horoszkóp

Melyik programozási nyelv illik hozzád a horoszkópod szerint?

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Sokan vannak, akik most szeretnének elkezdeni programozni, és a bőség zavarában nem tudják, hogy melyik programozási nyelvvel kezdenék. Számtalan szempont szerint kezdhetjük meg első, bizonytalan lépéseinket programozói karrierünket rögös útján: a fizetés, a programozási nyelv időt állósága, mennyi segítséget kapunk fórumokon (*köhög* Stackoverflow *köhög*).

Ám ezeken túl van egy olyan szempont, amit talán kevesen vesznek figyelembe: a horoszkópot. Tudom, tudom. Elsőre hülyeségnek tűnhet, pedig a horoszkópod meghatározza a személyiség jegyedet (nem), és így a személyiségedhez legjobban illő programozási nyelvet, és területet tanulhatod. Ezáltal jobban fogod élvezni a tanulás folyamatát, mivel sokkal személyesebbnek fogod érezni az absztrakt nyelveket.

Kos – Java (Erőteljes, de ijesztő)

Kos - Java

Március 21 – Április 19

Még ha nem is vagy járatos a techvilágban, a Java-ról már biztosan hallottál, vagy legalábbis láttad már legalább egyszer életed, hogy hány millió eszközre van feltelepítve a Java.

Első pillantásra a legtöbb tanuló és kezdő programozó megijed a Java-tól, mivel gondjaik akadhatnak a megértésével. Ez az erős nyelv minden platformon gyorsan fut.

A Kos domináns és heves megközelítéséről ismert. Bár néhány embert elriaszt ez a természet, ha túljut a kemény külsőn, a Kos eredetisége és a rugalmassága meghálálja a fáradozást.

A Java még biztosan a reflektorfényben lesz az elkövetkező években, és a Kos jegy szülöttei is szeretnek a rivaldafényben sütkérezni.

Bika – Python (Érthető és beszédes)

Bika - Python

Április 20 – Május 20

A Python nagyon népszerű a kezdő programozók körében, mivel nagyszerűen megtanítja őket a programozás alapjaira. Könnyű megérteni, ám ha jobban elmélyed benne az ember, akkor egy igen erős eszközt kap kézhez.

A Bika jegy szülöttjeiről is úgy tartják, hogy nagyszerű tanítók, hiszen érthetően beszélnek az adott témakörről. Igen, a Bikák picit makacsak, és magvannak a rigolyáik, akár csak a Python-nak, de ha az ember kiismeri őket, akkor egyszerűen csodálni fogja a tulajdonságaikat.

Ikrek – C++ (Kiszámíthatatlan természet)

Ikrek - C++

Május 21 – Június 21

Az Ikrek híresek kiszámíthatatlan természetükről, és arról, hogy lehetetlen rajtuk kiigazodni. A jegy szülöttjei folyamatosan rávilágítanak az ember hiányosságaira, de ezt is csak azért teszik, hogy erősebbé vállj általuk.

A C++-ra is jellemző ez, hiszen baromi bonyolult. A szintaxisa összetett, és kezdő programozók számára igen csak nehéz a tanulása. A C++-szal való ismerkedés pontosan olyan érzelmi hullámvasút, mint egy Ikrekkel kapcsolatban lenni: egyszer fent, máskor lent. Viszont míg egy hullámvasútnál legalább az ember látja, hogy mikor jön a fent és a lent, addig ezeknél abszolút nem vakrepülésben van.

Viszont a nehézségek leküzdése után sokkal erősebben, és magabiztosabban jön ki a hullámvölgyből az illető.

Rák – C (A programozási nyelvek anyja)

Rák - C

Június 22 – Július 22

A Rák jegy szülötteiről úgy tartják, hogy eléggé családcentrikusak és régivágású gondolkodást képviselnek. Így hát mi sem illene hozzá jobban, mint az 1972-ben bemutatott C nyelv, amiből azóta számtalan programozási nyelv és platform született meg.

Oroszlán – CSS (Szép, de nagy drámai)

Oroszlán - CSS

Július 23 – Augusztus 22

Igaz, a CSS nem klasszikus értelemben vett programozási nyelv, de nagyon sokoldalú tud lenni egy jólképzett webdesigner kezében, és nagyon sok mindenre alkalmas lehet. Az Oroszlán jegy szülöttei szeretnek adni saját maguk kinézetére, így egyből adódik a párhuzam, a jegy és Cascading Style Sheet között, hiszen a nyelv maga segít megszépíteni az eléggé puritán weboldalainkat.

Az Oroszlánokhoz hasonlóan a CSS is segít a programozók számára gyors és tartós változtatásokat létrehozni weboldalukon. És hogy miben hasonlítanak még? Az Oroszlánok, ha megharagudnak valakire, akkor nem mutatják ki rögtön haragjukat, nem szólnak egy szót se, és ha belegondolunk a CSS sem szól, ha esetleg hibát vétenél a fájlodban… egyszerűen csak a következő oldalfrissítésnél minden szétcsúszik.

Szűz – SQL (Strukturált és rendszerezett)

Szűz - SQL

Augusztus 23 – Szeptember 22

Az SQL vagyis a Structured Query Language az adatbázisban található adatok szerkesztésére, és a relációs adatbázisban tárolt információk lekérdezésére szolgáló nyelv. Az SQL mindent precízen és biztonságban tart, és segít az adatbázis integritásának fenntartásában.

A Szűz jegy szülöttjei híresek precizitásukról, összeszedettségükről és szervezőképességükről, így mi más is illene hozzájuk, mint az SQL?

Mérleg – Swift (Nyílt és bizonytalan)

Mérleg - Swift

Szeptember 23 – Október 23

A Mérleg jegy és a Swift programozási nyelv több hasonlóságot mutat, mint ami először látszik. A Mérleg folyamatosan az egyensúlyt és a harmóniát keresi környezetével, erre utal a folyamatosan egyensúlyozó mérleg is. Bár sokak számára úgy tűnik, hogy a Mérlegek társaságkedvelők és bárkiért képesek megtenni bármit, valójában sokkal inkább a szeretteivel törődik.

A Swift fordított programozási nyelv iOS, macOS, watchOS, tvOS és Linux rendszerekre készülő alkalmazások elkészítésére alkalmas. A készítők célja az volt, hogy mindenki számára elérhető programozási nyelvet alkossanak, ami számos embernek kinyitotta volna a programozás kapuit. Fennállása óta óriási rajongótábort gyűjtött maga köré, ám ahogy jól látszik valójában csak egy kedvencei számára készítenek benne appokat.

A Mérlegek mivel képesek bonyolult dolgokat átlátni, ezért sokszor szenvednek döntésképtelenségtől, és ezért a Szűzzel ellentétben hajlamosak elveszíteni az egyensúlyukat, és a rendszerezettségüket. A Swift gyakran szenved a nagyobb updatek után megmagyarázhatatlan összeomlásoktól és problémáktól.

Skorpió – PHP (Annyira gyűlölik, hogy mára mém lett belőle)

Skorpió - PHP

Október 24 – November 22

Habár a PHP nem programozási nyelvnek készült, mind a mai napig rengeteg helyen használják: elég csak megnézni bármelyik blogot, akár ezt is, vagy a legtöbb weboldal és webáruház mögött is PHP fut. Bár sokan gyűlölik a megbízhatatlansága, és a szabadelvűsége miatt, mégis sokan éppen ezt a kötetlenséget imádják benne. Hogy most a PHP-ról vagy a Skorpióról írtam-e az előző mondatomat, ki-ki döntse el magában. 😉

Nyilas – C# (Játékok és kalandok)

Nyilas - C#

November 23 – December 21

A Nyilasokat könnyű felismerni kalandvágyó és rugalmas természetükről, így mi sem illene jobban hozzájuk, mint a C# nyelv. A C# is egy nagyon rugalmas és megbízható nyelv, ami számtalan projekt lehetőséget rejt magában a mobil applikációtól kezdve egészen a játékokig. Ez utóbbi talán nem is állhatna közelebb a Nyilas játékos, kalandvágyó természetéhez.

És ne felejtsük el, hogy mindkettő szókimondóak és nyersek, nem rejtik véka alá ha hibáztál. A C# erősen típusos nyelv, annyira, hogy még be se gépelted a teljes sort, már ordít az IDE, hogy elrontottad. Aztán mire a sor végére ér, már csendben marad.

Ez a tulajdonságuk először elrettentheti az embereket, de akik elég kitartóak és bátrak, azok nagyon hamar megszeretik, mind a C#-ot, mind a Nyilasokat.

Bak – Hardver közeli programozás (Erős alapok)

Kos - Assembly

December 22 – Január 19

A Bak jegy szülötteit unalmas, egyszerű munkamániásoknak tekintik, akik elsősorban azért keresik a tudást, hogy még nagyobb sikerhez és a még több hatalomhoz jussanak. Ám ez a megállapítás helytelen. Csupán azért tűnhet így, mert a Bakok fegyelmezettek, tudatosak és praktikusak.

Ezen tulajdonságuk miatt pedig nehezen értik meg őket az emberek. Hasonló mondható el az assembly-ről, amely a programozó számára teljes rálátást kínál a számítógép hardverére, általa nagyon praktikus, gyors és kisméretű alkalmazásokat írhatunk a céleszközre.

Vízöntő – JavaScript (Sereghajtóból mindenki kedvence)

Vízöntő - JavaScript

Január 20 – Február 18

A Vízöntő jegyhez a Javascript-en kívül nem is illene hozzá jobban semmi. A Vízöntő jegy szülöttei ismertek mozgékonyságukról, dinamikusságukról. Nos, a Javascript pedig dinamikusságot hozott a weboldalakra.

Bár először senki sem vette komolyan a nyelvet, ma már a nodeJS-nek köszönhetően akár backenden is futtathatunk JavaScript-et.

Halak – Rust (Mindenkivel jól kijön)

Február 19 – Március 21

A Rust az utóbbi évek rendre legkedveltebb programozási nyelve, és a Halak jegy szülötteiről is elmondható, hogy igazán közkedveltek, mivel jól kijönnek bárkivel. Sokan szeretik az automatizált garbage collectora miatt, vagy a modulok újrafelhasználhatósága miatt.

Ám a Halak és a Rust között más hasonlóság is van. A Halak nagyon jól olvassák az embereket, és könnyen kezelik mások hibáit. Az egyik legmegbocsátóbb, és legkönyörületesebb jegy között tartják számon. A Rust a hibakezelésével szintén a legmegbocsátóbb a fejlesztővel szemben, a többi programozási nyelvhez képest.

Figyelem! A poszt egyértelműen csak a poén kedvéért született. Az ötletet a Minner magazin egyik posztja adta, amely szerint a horoszkóp szóra átlagosan 4,3 milliószor keresnek rá a magyar felhasználók. Ebből kifolyólag gondoltam, írok egy rövid, de viccesnek szánt bejegyzést, amihez ez az angol nyelvű, 2019-es cikk szolgált alapul. Hiába, bármekkora hülyeséget is talál ki az ember, mindig van olyan, aki már megcsinálta. 😀

Természetesen én úgy gondolom, hogy a horoszkópod semmit nem határoz meg. Szóval nem attól leszel olyan amilyen, ahogy a bolygók éppen állnak.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!