17 éves bug kerülhet javításra a Wine Staging legújabb verziójában

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Szemfüleseknek a legutóbbi Wine Staging 9.11-es verzióba bekerült 426 hibajavítás között megakadt a szemük egy érdekes javításon, amely a Bug 7955-höz készült. A hibát még 2007-ben írták ki, 17 évvel ezelőtt, és ezidő alatt nem volt nagy nyüzsgés a hibajegynél.

A leírás szerint az S-Hoai Windows alkalmazás hibát dob, amikor a “File” vagy a “Projects” menüpontra kattint a felhasználó. Az S-Hoai alkalmazást Németországban használják építészek és kivitelezők. Segítségével a német törvények szerinti elszámolásokat és kötelezettségeiket tudják menedzselni. Úgy látszik, hogy a régebbi S-Hoai verziók még mindig nagy számban vannak használatban, és leginkább Wine alatt futtathatják. Ennek ellenére a hibára nem érkezett eddig javítás.

WineHQ felülete

A javítás egy OLEDB32.dll-hez kötödő fixet tartalmaz, így a mode kapcsolónak már több értéke lehet. Mellékesen ez a verzió tartalmaz egy ODBCCP32 patchet is, amely javítva a DNS-lekérdezést mielőtt a registry-be írna.

Azt remélik ettől a két javítástól, hogy más Windows alkalmazások hibáit is javítani fogja.

A Wine Staging továbbra is a Wine tesztelési/kísérleti laboratóriuma, ahová előszeretettel tolják fel a legkülönbözőbb hibajavításokat, még a Wine főágába kerülése előtt. Sokszor innen még visszakerülnek javításra a beküldött kérelmek, ezért is a címben a feltételes mód, de az már bíztató, hogy 17 év után már foglalkoztak a hibával.

Vannak még hibák

Mások megjegyzik, hogy ez mind szép és jó, de azért még bőven akad hiba a Wine-ban, ráadásul számtalan be nem jelentett hiba létezik, már kb a Wine megjelenése óta. Egyik felhasználó a Diablo I-t hozta fel példának, amiben 1997 óta van egy, a főmenü megjelenítését érintő hiba Wine-ban futtatás esetén.

Nem egyedülálló eset

Nem először fordul elő, hogy évekig elhanyagolt hibákat javítanak ki. 2023. októberében például a Firefox egyik 22 éve nyitott hibajegyéhez adtak be hivajavítást. A “tooltip ghost” nevezetű hibát még 2002 nyarán jelentették a Bugzilla felületén.

Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttem még pár, több mint tízéves hibát/hibajegyet.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!