Halálos veszélybe sodorhatta volna a cukorbetegeket egy mobilapp

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) súlyos hibát észlelt a t:slim X2 okos inzulinpumpa kezelésére szolgáló t:connect mobilalkalmazás 2.7-es verziójában, ezért sürgős riasztást adott ki. Ennek eredményeként a fejlesztők formálisan visszahívták ezt a verziót. A felhasználóknak azonnal frissíteniük kell az alkalmazást az Apple App Store-ból elérhető legújabb verzióra. Fontos megjegyezni, hogy az androidos változat nem érintett ebben az ügyben.

Az Apple iPhone-okon futó t:connect 2.7-es verziója komoly stabilitási problémákkal küzd, melyek miatt folyamatosan összeomlik és újraindul. Ez az inzulinpumpa működését nem befolyásolja közvetlenül, azonban minden újraindításkor a mobilalkalmazás automatikusan Bluetooth-on keresztül kapcsolatba lép a pumpával.

Ez a folyamatos vezeték nélküli kommunikáció jelentősen terheli az eszköz akkumulátorát, ami gyorsabb lemerüléshez vezethet, mint amire számítani lehetne.

Az FDA április közepéig 224 bejelentést kapott a szoftverhiba miatti veszélyes helyzetekről, bár nincs tudomása halálesetekről. A Tandem Diabetes Care, a termék gyártója, azonnal hibajavító frissítést adott ki a hibajelenség felfedezésekor, és minden rendelkezésre álló csatornán keresztül próbálta tájékoztatni a betegeket, hogy frissítsék az alkalmazást az iPhone-os verzióra.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!