Csak az Instagrammal együtt törölhető a Threads

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Rögtön az elindulását követően fény derült a Twittert klónozó Threads közösségi oldal egyik nagy hátrányára, nem hajlandó időrendben mutatni a követett személyek bejegyzéseit, helyette a Facebookhoz és az Instagramhoz hasonlóan algoritmus által összeállított hírfolyamot használ.

Az adatkezelési praktikáinak tisztázatlansága miatt az EU tagországaiban egyelőre nem elérhető szolgáltatás most újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált: csak a teljes Instagram-fiókkal együtt törölhető a benne létrehozott felhasználói profil. A Meta szerint ennek oka, hogy az Instagram és a Threads ugyanazt a felhasználói fiókot használják, nem két teljesen elkülönülő regisztrációról van szó.

A magyarázatot két okból is sántítani látszik, elsőként is a felhasználók képesek deaktiválni a Threads-profiljukat, ilyenkor úgy eltűnnek a szolgáltatásból, mintha törölték volna a regisztrációjukat, csak épp a Meta megtartja az általuk generált és róluk begyűjtött adatokat. Emellett az első beállításakor a Threads megkérdezi a felhasználóktól, hogy szeretnék-e követni az Instagramon is követett felhasználókat, azaz alapvetően még az ismerőslistán sem közösködnek.

Mindezek fényében racionális a feltételezés, hogy megvan a szükséges adatszeparáció az Instagram és a Threads között, műszaki helyett inkább üzleti oka lehet az adattörléssel kapcsolatos limitációnak.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!