Bye Bye LastPass, Hello Bitwarden

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

A hétvégén rászántam magam, és letöröltem az eddig használt jelszómenedzseremet, a LastPass-t, mégpedig a sokak által használt Bitwarden-re.

Erről az átállásról illetve az eddigi tapasztalataimról írnék röviden.

Miért is váltottam?

Mint ismeretes a LastPass 2021. márciusában az ingyenes szolgáltatásából kivette a több eszközös használatot. Míg korábban használhattad asztali gépről, a böngésző kiegészítőn keresztül ÉS mobil appként egyaránt, ez tavasszal megváltozott, és csak az egyik használati mód volt lehetséges.

Természetesen ha fizettél, akkor megmaradt ez az opció, de elég sokan felháborodtak a cég döntésén, és egyből alternatívákat kezdtek keresni.

Én kicsit kitartottam, mert azért mégiscsak kedveltem a LastPass-t, de nekem leginkább az alábbi okok nyomtak latba az utóbbi időben:

  • egyre megbízhatatlanabbul működött az automatikus kitöltés Chrome alatt, Néha többszöri próbálkozás után sem volt hajlandó jól kitölteni az adatokat.
  • szerettem volna mobilon is használni a jelszavaimat. Mobilon még ótvarabbul működött a LastPass, mint Chrome-n ezért nem volt akkora érvágás, ha nem használhatom ott, egészen eddig nem is zavart.

Így hát, hétvégén végül vettem egy nagy levegőt, kiimportáltam a LastPass jelszavaimat és töröltem a profilomat is. A Bitwarden-nél létrehoztam az új profilt beexportáltam az adatokat, és készen is voltam.

Az átköltözés meglepően gyorsan megtörtént, igazából egy fél óra alatt készen is voltam vele. Ennek nagyon örültem, mert nem szerettem volna sok időt eltölteni ezzel.

Első tapasztalatok a Bitwarden-nel

Az első tapasztalataim alapján teljesen jó a Bitwarden nyílt forráskódú megoldása, egyelőre semmilyen funkciónak nem érzem hiányát.

Egyetlen apró kellemetlenséggel találkoztam, de ez is csak azért lehet, mert itt használtam először és LastPass-ban nem alkalmaztam, így összehasonlítási alapom nincs.

Ha a webes felületen hozok létre egy könyvtárat, az nem jelenik meg rögtön a Chrome böngésző kiegészítőben, fordítva viszont működik a szinkronizáció. Így ha új mappát akarsz létrehozni, érdemes a böngésző kiegészítőből. Ennyi. Tudom, most sokan ezt olvasva inkább a kardjukba dőlnek. 😀

Nyilván furcsa több évnyi a LastPass használat után, hogy nem a beviteli mezők melletti ikonra kattintva tölti ki az adatokat, hanem a böngésző kiegészítő ikonjára kattintva majd újra kattintva tudom megoldani a műveletet, de eddigi tapasztalataim alapján nagyon jól működik az atuomatikus kitöltés.

Én úgy érzem, hogy megtaláltam a megfelelő LastPass alternatívámat, ha mégse így lenne, akkor majd keresek mást, vagy visszatérek a LastPass-hoz.

Kicsit bővebben erről itt


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!