A CES 2023 legértelmetlenebb, legfurcsább ketyeréi – szerintem

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Hagyományosan az idei CES-en is volt néhány elég érdekes/értelmetlen vagy csak elsőre annak tűnő szerkezet. A tavalyi gyűjtés után, idén is hoztam egy csokorra valót a legelvetemültebb kütyükből.

SwitchBot Bot – Így lesz olcsón okos az otthonod

Ismerősek azok a gépek, amelyeken felkapcsolsz egy kapcsolót, majd a “robot” akkurátusan mindig kikapcsolja azt, ezzel lényegében önmagát kikapcsolva? Van egy olyan érzésem, hogy innen jött a fejlesztők ötlete a termék megalkotásához.

A SwitchBot Bot egy aprócska szerkezet, amit kapcsolók mechanikus kapcsolására terveztek. Természetesen távolról vezérelhető, hiszem mi mástól is lenne okos a kis fehér dobozka, ha nem ettől.

A dobozka lényege tulajdonképpen az, hogy olcsón okosíthasd fel az otthonod kapcsolóit. A SwitchBot Bot ugyanis €30-ba kerül, ami olyan 12…13…14…15 ezer forint, így egy komplett, átfogó okosotthonná alakításhoz képest ez tényleg filléres tételnek számít.

Természetesen a SwitchBot Bot jól illeszkedik a SwitchBot ökoszisztémába, és képes együttműködni a többi eszközzel is.

Withings U-Scan – Aranyeső a szép kis szenzorra

Elsőre hülyeségnek tűnhet, és talán másodjára is a hordozható eszközöket gyártó Withings cég, U-Scan nevű terméke. Ez egy WC-be szerelhető érzékelő, amit ha lepisilünk, ki tudja értékelni a vizeletünk tartalmát. Ezután az alkalmazás segítségével javaslatokat tehet például étkezésre vonatkozóan, vagy jelezhet, ha betegség előjelét érzékeli, és szól, hogy forduljunk orvoshoz.

Gyakori probléma szokott lenni, hogy az emberek kevés folyadékot isznak, emiatt dehidratáltak. Ez a vizeletben rögtön meg is mutatkozik, így jelezhet az applikáció segítségével, hogy ideje legurítani pár pohár sört, mármint vizet.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis hogyan töltjük ezt az eszközt? Hiszen azért az mégsem egy élhető megoldás, hogy a pisis eszközt kikapjuk a WC csészéből, majd rádugjuk a töltőre az éjjeliszekrényen. A vizelet analízist végző eszköz úgy működik kb, mint egy WC tisztító. Van a tok, amiben maga a szenzor van, és ez bármikor cserélhető. Egy ilyen cartridge 3 hónapig bírja. Tehát nem kell utólagosan tölteni.

A U-Scan starter kit alapára €499.95, ami durván 200 000Ft (+ÁFA+kereskedő haszna+mindenféle egyéb árrés), és havi €29.95-ért feliratkozást vásárolhatsz, így automatikus megkapod a csere cartridge-t, vagy vehetsz majd külön a Withings weboldaláról.

Bird Buddy – Reszket a WiFi, mert madárka szállott rá

A felesleges okoseszközök sorát bővíti a Bird Buddy is, amely egy okos madáretető. Hogy mitől okos? Attól, hogy van applikáció hozzá, és – figyelj! – mesterséges intelligencia segít felismerni a madáretetőhöz tévedt madarakat.

Tehát már nem elég az, ha van egy mozgásérzékelő kamera, ami rögzíti a berepült madarat, majd azt ráírja egy SD-kártyára, majd visszanézhető annak a tartalma. Mostmár egy újabb elektromos eszköz kell erre is, amihez természetesen megint chipek és akkumulátorok kellenek.

Apropó akkumulátor! A Bird Buddy alap csomagja mellé számtalan kiegészítő vásárolható, így külön megvásárolható hozzá egy napelemes panel, hogy ne kelljen tölteni.

Ez már picit Electronic Arts-szintű DLC lehúzás. Eleve napelemesen kellett volna kiadniuk, de nem. Ha unod, hogy 15 naponta újra kell tölteni a madáretetődet, akkor vegyél rá drága pénzért napelemet.

Arról meg már nem is beszélve, hogy a mesterséges intelligencia helyetted fogja megmondani, milyen madár van a felvételen, tehát a hobbi ornitológusnak, akit érdekel az élővilág annak már a tanulással se kell bajlódnia.

WeFace – Hát te meg, hogy nézel ki?

Képzeljünk el négy nagykijelzős telefont, amit összeszigszalagoznak, majd kiviszik a CES-re bemutatni, hogy mekkora királyságot alkottak. Na a WeFace kb ezt csinálta. A szerkezet lényege az lenne, hogy a videóhívás során a másik fél személyes jelenléte valamelyest meglegyen.

Ezt úgy éri el, hogy néhány szervomotor segítségével, leköveti a résztvevő arcmozgását, és a kijelzőket a megfelelő szögben elmozdítva, kirakja az illető videóképét.

Csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehetett egyetlen nagy kijelzővel megoldani, mint ahogy az Agymenőkben Sheldon tette?

Ember Travel Mug 2/2+ – Egyszer, egy szép napon, tudom, hogy elhagyom az okostermosztátom

Az Ember nevű techcég nem bír leállni az okos termékek gyártásával. Van már okosbögréjük és most kijött az okostermosztátjuk javított változata is.

Eleve nem értem ezeket az okostermosz, okoskulacs, okosbögre eszközöket. Az emberek nem tudják, hogy mennyi meg milyen folyadék van/volt benne? Jó mondjuk egy házibulin érdekes lehetne tudni, hogy a házigazda a sokadik itóka után milyen keveréket tett a poharamba, de ez eléggé szűk felhasználási terület.

A Travel Mug 2 képes órákon keresztül melegen tartani a beletöltött italt a cég szerint. Nos, nem tudom, ki hogyan van vele, de még a marketing célokat szolgáló, 3-4 ezer forintos termosz is képes órákon át melegen tartani az italt. Én úgy érzem, hogy ez olyasmi, amit különösebben nem kellene hangsúlyozni egy termosz esetén.

Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy az érintőkijelzője segítségével beállítható a hőmérséklet, így ha esetleg lehűlne az ital, képes felmelegíteni. Ez viszont már olyan kényelmi funkció, ami véleményem szerint nem éri meg a borsos $200-os (~75 000Ft) árát.

Viszont ne legyünk ennyire igazságtalanok, a Travel Mug 2+ ugyanis az Apple Lokátor alkalmazásával könnyedén megtalálható, ha esetleg elhagynánk. Na most, termoszt ritkán hagynak el az emberek, maximum ha túrázni mennek. Viszont oda biztos nem vinném a 75 ezer forintos okostermoszomat. Nyilván annak se örülnék, ha az olcsóbbat hagynám el, de az könnyebben pótolható, mint a Travel Mug 2.

Nowatch – Mennyi az idő bástya? De a telefonodon mutasd!

Jól megfigyelhető a technológia terjedésének ellenhatásaként egy trend, ami a minél butább, minél egyszerűbb tech-eszközök vonalát képviseli. Elég csak a mindent magukba integráló okostelefonok antitéziseként megjelent NoPhone.

És most itt van a Nowatch is, ami első, sok sokadik pillantásra is egy óraszerű karkötőnek tűnik. A számlap helyett csiszolt ásvány lapot találunk, így az idő kijelzésére nem alkalmas, viszont a beépített fitnesz szenzorok segítségével mégis összeköthető a telefonunkkal és figyelhető az egészségi állapotunk.

Mielőtt teljes hülyeségnek kiáltanánk ki, a Nowatch megszületésének háttere némi magyarázatot adhat arra, hogy miért is került ez bemutatásra. A Nowatch ​​Hylke Muntinga agyszüleménye, akit nemrég ritka genetikai betegséggel diagnosztizáltak és elmondása szerint az inspirálta az “óra” megalkotásában, hogy a csuklójára pillantva nem a múló idővel akart szembesülni, hanem azt szerette volna, hogy valami olyan látvány fogadja, ami picit jobb kedvre deríti őt.

A €363-ba kerülő Nowatch egyelőre csak Európában kapható, bár őszinte leszek, ennyiért már olyan órát is lehet venni, ami az időt is mutatja.

Blok okos vágódeszka – Dehát erre ott az Ipad, nem?

A Blok 2022-ben indított egy Kickstarter kampányt, ahol a cél $20.000 összegyűjtése volt, amit meg is ugrottak, így a cég az idei 2023-as CES kiállításon be is mutatta a Blok okos vágódeszkát. Pontosabban a vágódeszkával egybeépített tablet ez, amin a cég által összeállított főzőkurzus anyagai nézhetők, valamint receptek is elérhetők. Ez azonban csak akkor igaz, ha kifizetted a $39-os havidíjat.

Arról nem szól a fáma, hogy ha valaki nem akar főzőiskolába járni, akkor tudja-e másra használni, bár a leírásban szó van arról is, hogy tarthatod a kapcsolatot a családoddal, barátokkal, nincsenek igazán kidolgozva a részletek.

Az okosvágódeszkáról a nagyméretű “tablet” egyébként lecsatlakoztatható, tehát külön-külön is működik, de ha jól vettem ki a hírekből, a “tablet” része valójában csak kijelző, és a telefonról küldött képet tudja csak megjeleníteni, tehát önmagában nem funkcionáló részegységről van szó.

Az “okos” vágódeszka $400-ba kerül, ami azért valljuk be, elég borsos, főleg ha figyelembe vesszük, hogy olcsóbban is kialakítható egy hasonló konfiguráció és még attól se kell tartanunk, hogy a késsel összekarcoljuk a kijelzőt.

L’Oréal smink nyomtató – Egy pillanat, csak nyomtatok magamra egy sminket!

Férfiak millióinak életét megkönnyítő szerkezetet mutathatott volna be a szépészeti iparág nagyágyúja, a L’Oréal. Sokaknál probléma ugyanis, hogy párjuk túl sokáig sminkeli magát, és már egyébként is késésben vannak a megbeszélt találkozóról, de még csak akkor kezd neki a sminknek az istenadta! Hát ez mennyire idegtépő már! Ehelyett elegendő lenne betölteni a smink nyomtatóba a smink patront és magára nyomtathatná a sminket az ember lánya/fia. Hány meg hány veszekedés megspórolható lenne egy ilyen találmánnyal!

Sajnos ettől azonban még messze vagyunk. Ugyan voltak már arra vonatkozó próbálkozások, hogy a teljes sminket magukra dobhassák az emberek, a Brow Magic névre keresztelt öszkezzel nem merészkedett eddig a L’Oréal, azzal ugyanis csak a szemöldököt lehet színezni.

A letölthető applikációba épített AR megoldás segítségével pedig azt is láthatja az illető, hogyan fog kinézni az új szemöldök színnel. Egyébként abszolút nem szemöldök szőrszál hasogatásként, de egy szempillaspirállal és némi henna festékkel percek alatt megoldható ugyanez.

Így az emberiség dolgát megkönnyítő, párkapcsolatok millióit megmentő szuper eszközből egy újabb hasztalan, teljesen felesleges, túlárazott vacak lett.

Honorable mention: Samsung okos sütő – Mit sütsz kis AI?

Erről csak röviden írnék, mivel még a CES 0. napján mutatták be, ráadásul Benjivel a Random Generátor Podcast 167. adásában beszéltünk erről. A Samsung okos sütője is megér egy megemlítést. A sütőbe kamera van beépítve és mesterséges intelligencia segít felismerni, a sütőbe tett ételt (mintha te magad nem tudnád), aminek elkészítéséhez különböző tippeket is kapunk. Illetve figyeli, hogy megfelelően készüljön el, ne maradjon nyers és ne is süljön túl. Természetesen távolról vezérelhető és akár streamelni is lehet a sütőben történő dolgokat, amik a Twitch-en futó főzőstreamekhez érdekes adalékot adhat.

Zárógondolat

Persze el lehet vicceskedni ezeket, de azért összességében sajnos az látszik, hogy mind a startupok, mind a komolyabb cégek bullshit technológiát mutogatnak. Az eszközök nagy része nem old meg semmilyen problémát, sőt! Újabb problémák merülnek fel.

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy az egyébként is alapanyag hiánnyal és ellátási problémákkal küszködő elektronikai iparnak hiányzik az, hogy pár ezer darab okostermoszba kerüljön bele az a tranzisztor vagy kijelző, ami mondjuk egy mobilhoz is felhasználható lenne.

Az elektronikai hulladék kezelése pedig eddig sem volt tökéletesen megoldott, ezek a teljesen felesleges eszközök pedig csak továbbsúlyosbíthatják a problémákat.


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!