Young Caucasian repairman sitting using computer indoors generated by AI

A legvadabb webszerver hardverek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

Félig viccesen, félig komolyan szoktuk mondani, hogy szerver bármiből lehet. Sokszor láttunk már erre példát. Egy mezei állóházas, megsárgult borítású asztali gép, amely valahova csak bedobva porosodik az egyik sarokban, szolgálta ki mondjuk az iskola weboldalát.

Ez azonban nem is annyira furcsa eset, lévén hogy átlagos hardverről beszélünk. Ám a bejegyzésben felsorolt társai gyakran lehetetlen eszközökből farigcsáltak valamilyen, általában webszervert. A többsége ma már nem működik, de ettől függetlenül érdemes megemlíteni ezeket.

Spud: a krumpli szerver

A spud projekt története elég érdekes. Az egész valójában egy hoax-ból (átverés) indult ki. 2000-ben Steve Harris indított egy weboldalt, akkor még az oldal tetején található figyelmeztető üzenet nélkül. A weboldal arról tájékoztatta a látogatót, hogy ő most egy krumpli meghajtású webszerveren üzemelő oldalt látogat meg. A weboldal 2000 májusában ért a csúcsra, amikor a USA Today és a BBC is beszámolt róla egy-egy híradásban.

Annyira felkapott lett az oldal és annyi megkeresést kapott Harris, hogy bűntudata lett. Ekkor közölte mindenkivel, hogy ez csak poén, és valójában nincs mögötte semmilyen krumpli üzemanyag.

Ennek ellenére 2000 júniusában Fredric White valóban elkezdett dolgozni egy krumpli meghajtású szerveren és bizonyította, hogy az elképzelés nem kivitelezhetetlen. Azt azonban ő is elismerte, hogy csak a szerver CPU-ját hajtotta meg krumplikról, a többi része normálisan kapta a delejt. Kiszámolta, hogy több, mint 1000 krumplira lenne szüksége ahhoz, hogy a teljes szervert ez szolgálja ki. És akkor nem beszéltünk még arról a maceráról, amikor lemerülnek a krumpli elemek és ki kellene azokat cserélni újakra.

Végül Fredric White azért hagyott fel a krumpli szerver üzemeltetésével, mert nagyon zavarta a rothadó krumplik szaga.

A Fredric White-féle Spud webszerver egy fotón
A Fredric White-féle Spud webszerver egy fotón

WebACE: a világ legkisebb webszervere

Az 1999-ben indított, majd 2001-ben leállított weboldal archívuma szerint egy Fairchild ACE1101MT8 chipen 2 weboldal is elfért. Ezt egyébként ugyanaz a Fredric White építette meg, aki az előző bekezdés krumpli meghajtású webszerverét is összerakta.

PIC

Egy szintén mikrochipen futtatott webszerver, ami azonban mai napig elérhető. Ezt egy PIC 16F84-esre pakolták fel. A weboldalon részletes árlista, beállítások leírása és minden egyéb tudnivaló szerepel a projektről.

Magic-1: házi gyártású mini számítógép

David Brooks hobbija az egyedi számítógépek összerakása, de nem ám úgy ahogy azt mi elsőre gondoljuk. Boltból megvásárolható dobozos CPU helyett ő egyedi mikroprocesszort rakott össze, és ezt építette be a Magic-1 nevű gépébe. 2004-ben indította el azt a weboldalt, amelyet a Magic-1 számítógépe működtetett, és egészen 2007-ig üzemelt is. Bővebb információt a projekt weboldalán olvashatunk.

Magic-1 házigyártású CPU

Commodore 64

A C64-nek egész nagy rajongótábora van mind a mai napig idehaza is. Rengetegen gyűjtik ezeket a gépeket, sőt még új játék is jelent meg a kedvelt számítógépre.

A C64-re egy Contiki minimalista OS került fel, amely kiszolgálta a weboldalra érkezőket. A projekt elég sokáig élt, ám manapság már nem elérhető a weboldala, csak Wayback Machine-on keresztül.

Atari 800

A C64 mellett az Atari gépek körül alakult ki kultusz, és meglepő módon, hobbiból ugyan, de mind a mai napig érkeznek hozzá alkalmazások és játékok is. A projekt saját honlapján, amely még mindig üzemel, részletes leírást olvashatunk az eszközről, valamint arról, hogy milyen nehézségek adódtak a megvalósítás során.

ZipIt

A ZipIt egy instant üzenetküldő eszköz volt, amely 2005-ben jelent meg, elsősorban a fiatalokat célozták meg vele. 90MHz-es ARM720T processzor dorombolt a műanyag házban. 16MB SDRAMmal és 320×240-es kijelzővel volt kapható.

Stephanie Maksylewich rakott össze egy webszervernek is használható változatot, amely az otthoni konyhájában, a víztároló tetején pihent.

HP 200LX

Terrence Vergauwen, 2022-ben készített webszervert egy 1990-es HP 200LX-ből. Ugyan a hardvert erősen tuningolni kellett, azért még mindig nem lehet összehasonlítani egy Raspberry PI5-tel.

Forrás

Hogy tetszett a poszt?

Van bármi észrevételed?


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!